10 tips voor winterkamperen

Winterkamperen, sommige mensen beginnen al te rillen bij de gedachte. Maar met de juiste tips kan ook jij winterkamperen en genieten van de rust en stilte in de natuur. 

Oké, laten we het eerst eens over het materiaal hebben:

  1. Je tent: tenten van nylon of polyester zijn licht van gewicht. Je klopt er makkelijk het ijs of sneeuw van je tentdoek en het tentdoek neemt geen vocht op. Je moet wel goed ventileren, anders krijg je condens aan de binnenkant. Hoe kleiner de tent, hoe makkelijker deze op te warmen is met je eigen lichaamswarmte. Maar ook weer niet te klein, want je wil niet met je slaapzak tegen de binnentent aan liggen.
  2. Zorg voor een goede slaapmat. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de slaapmat van onderen tegen kou isoleert. Leg daarnaast een isolerende deken of tenttapijt in je tent. Dit houdt ook de optrekkende kou tegen. Een fleecedeken tussen je mat en slaapzak kan extra helpen.
  3. Stevige haringen: met die harde grond sla je reguliere haringen alleen maar krom. Of gebruik een stevige haring om de gaten in de grond te slaan, en daarna de reguliere haringen hier in te zetten.
  4. Kook je normaal tijdens kamperen op butaangas? Die mag je thuis laten, dat werkt niet als het erg koud is. Propaangas werkt bijv. wel. Ook mag je op onze winterkampeerterreinen stoken op je kampeerplek, bijv. in een vuurschaal of vuurkorf. Neem ook lucifers mee, gasaanstekers werken soms niet.

 

En dan nog tips voor tijdens je verblijf:

  1. Inkoppertje: zorg dat je genoeg laagjes draagt. En thermo-ondergoed. In je slaapzak moet je daarentegen zo min mogelijk dragen, hooguit thermo-ondergoed.
  2. Zorg voor warm eten en drinken, daarmee verwarm je je lichaam. Wat dacht je van poeder voor warme chocolademelk? Kwestie van kokend water toevoegen en genieten maar! Ook met beweging verwarm je je lichaam. 
  3. Je hoofd is een van de plekken waar je veel warmte kan verliezen. Als je niet in een mummieslaapzak met capuchon slaapt, kan je ook nog met een muts op slapen.
  4. Bang voor dat moment dat je ’s ochtends je koude kleding aan moet trekken? Stop je kleding voor het slapen gaan gewoon onderin je slaapzak! Dan is je kleding de volgende ochtend aangenaam warm.
  5. Kruik vergeten? Vul een waterfles met warm water en leg deze in je slaapzak.
  6. Voor het slapengaan is een warme douche misschien heel fijn, maar met nat haar in de tent breng je alleen maar vocht naar binnen en dat vocht zorgt ervoor dat het kouder wordt. Om ’s avonds warm je bed in te gaan kan je jezelf opwarmen door eerst nog een rondje te lopen, of bij het kampvuur te zitten.

 

Vergeet niet te genieten van alle voordelen van winterkamperen: de rust en ruimte op het kampeerterrein en de stilte in de natuur. Even helemaal in een andere wereld zijn. Heb je toch de behoefte aan iets meer comfort? Kijk dan eens naar Winterwoods op Uteringskamp of Nomadsland op de Beugense Peel. Daar kan je overnachten in compleet ingerichte en verwarmde yurts!