Logeren bij de Boswachter parkterrein
Logeren bij de Boswachter parkterrein

Koken en stoken

Koken en stoken op onze natuurkampeerterreinen

De kampeerterreinen van Logeren bij de Boswachter liggen midden in de natuur. Dat zorgt voor de mooiste kampeerplekken, maar brengt soms ook risico's met zich mee.

Hoe kan je veilig barbecueën op je kampeerplek? Waar mag je wel of niet stoken? En wat betekent natuurbrandrisico fase 2 voor jouw verblijf op het natuurkampeerterrein?

iconen_print-02
SBB-Logeren bij de boswachter-Marleen Annema-1012

Veilig koken en barbecueën

Om het voor jou, anderen en de natuur veilig te houden, hebben we een aantal regels als het gaat om koken en barbecueën op het kampeerterrein:

 • Plaats de barbecue minimaal 30 cm boven de grond en voorkom brandplekken op het terrein
 • Gebruik geen licht ontvlambare vloeistoffen bij het aansteken
 • Zorg voor toezicht van een meerderjarige én een emmer water in de buurt
 • Blus na afloop de nog smeulende resten met water
 • Gooi as en houtskool niet in de natuur, maar bijv. in de bak bij de vuurhut
 • Gebruik de barbecue alleen voor het bereiden van eten, niet als stookplaats.
  Wil je na het eten nog een vuurtje stoken? Dan kan dat bij de vuurhut

Houd altijd de actuele informatie op het terrein goed in de gaten en volg aanwijzingen van de boswachter op. Het kan zijn dat er bij droogte een verhoogd natuurbrandrisico geldt en er toch (tijdelijk) andere regels gelden.

Uitzonderingen
Op de natuurkampeerterreinen Nieuw Soerel, Drie (m.u.v. winterkamperen), Zanderdennen, Groesbeek, Cokse Heide en Lange Paal mag je niet koken/barbecueën op kolen of briketten.

Stoken in de vuurhut

Geeft ’s avonds een vuurtje stoken jou het ultieme kampeergevoel? Dat snappen we goed. Daarom hebben bijna al onze kampeerterreinen een centrale vuurhut of stookplaats waar je samen kunt genieten van een knapperend vuurtje.

Onze natuurkampeerterreinen liggen midden in de natuur, waar we rust en ruimte willen bieden aan de vele kampeergasten die ons elk jaar weer bezoeken. Om overlast te voorkomen en de terreinen mooi te houden, is vuur stoken op je eigen kampeerplek tijdens het kampeerseizoen (van eind maart tot eind oktober) niet toegestaan. Wil je koken op open vuur, dan kan dat bij de centrale vuurhut of stookplaats.

Het kan voorkomen dat er (tijdelijk) niet gestookt mag worden in de vuurhut. Bijvoorbeeld als er een verhoogd natuurbrandrisico is. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale boswachter.

Wil je toch stoken op je kampeerplek? Ga dan naar De Veenkuil, dat is het enige natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer waar je ook buiten het winterkamperen om mag stoken op je kampeerplek.

21175-Brand-in-Deurnsche-Peel@Walter-van-Bussel---Xixion

Natuurbrandrisico

Misschien heb je er al eens over gehoord, natuurbrandrisico fase 1 en fase 2. Het is de methode waarmee wordt aangeven hoe groot het risico is op natuurbranden in een bepaald gebied. Fase 1 is het gebruikelijke risico, fase 2 betekent een verhoogd risico. In het laatste geval moeten we extra voorzichtig zijn met (open) vuur.

Om die reden mag je bij natuurbrandrisico fase 2 niet meer koken of barbecueën op houtskool of briketten. Op gas of elektriciteit mag wel. Een vuurtje stoken in de vuurhut kan tijdens fase 2 helaas ook niet. Houd de actuele informatie op het kampeerterrein in de gaten en volg altijd de aanwijzingen van de lokale boswachter.

Zelf checken?

Op www.natuurbrandrisico.nl kun je zelf kijken welke fase op dat moment geldt voor jouw kampeerterrein. Dan kan je bijvoorbeeld voor vertrek al besluiten of je de barbecue of het gaspitje meeneemt.

Stoken op je kampeerplek

Voor de échte liefhebbers is alleen op natuurkampeerterrein De Veenkuil een vuurtje stoken op de eigen kampeerplek toegestaan tijdens het kampeerseizoen. Tijdens het winterkamperen - van 1 november t/m 27 maart - mag je ook stoken op je eigen kampeerplek op de kampeerterreinen De Vlagberg, Borger, De Veenkuil en Drie.

Hieronder een paar regels, zodat je tijdens het stoken de kampeerplek niet beschadigt en je buurman niet uitrookt:

 • Maak gebruik van een dichte vuurschaal op pootjes die minimaal 30 cm boven de grond staat (geen open vuurkorf en niet direct op de grond). Op natuurkampeerterrein De Veenkuil zijn er vuurschalen op pootjes te huur. Vraag er naar bij de boswachter.
 • Neem zelf hout mee, koop het in de omgeving of indien mogelijk bij de boswachter. Hout sprokkelen in de natuur is niet de bedoeling
 • Gebruik alleen droog hout om rookoverlast te voorkomen
 • Hou tijdens het stoken altijd een emmer water in de buurt
 • Wacht met stoken in ieder geval tot 16.00 uur, zodat het kampeerterrein een groot deel van de dag vrij is van rook
 • Gooi het overgebleven as en houtskool de volgende dag niet in de natuur, maar bijv. in een van de vuurbakken van de gemeenschappelijke stookplek of vuurhut

Ook op bij De Veenkuil en/of tijdens het winterkamperen kan het voorkomen dat er (tijdelijk) niet gestookt mag worden. Bijvoorbeeld als er een verhoogd natuurbrandrisico is. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale boswachter.

Houd je aan de regels, voorkom schade
Ontstaat er door het stoken schade aan de kampeerplek, dan kunnen er herstelkosten in rekening gebracht worden.

SBB-Logeren bij de boswachter-Marleen Annema-0768
'Wil je graag een vuurtje stoken? Neem zelf je tools mee om hout te kloven, houd rekening met je mede-kampeerders en wees altijd voorzichtig en alert.'

Lheederzand - Dwingeloo - Faciliteiten-7684

Kampeerterreinen met vuurhut

Veenkuil - Bant - Faciliteiten-40

Kamperen op De Veenkuil

Op De Veenkuil mag je het hele jaar door een vuurtje stoken op je kampeerplek (mits er geen verhoogd natuurbrandrisico is).

Naar De Veenkuil
11100-Winterkamperen-Borger@Laurie-Karine-Fotografie

Winterkamperen

Een vuurtje stoken tijdens het winterkamperen. Het kan op een aantal kampeerterreinen die tijdens de winter geopend zijn.

Bekijk de terreinen