Corona

Is online reserveren nog steeds verplicht?

Nee, per 1 september is het niet meer verplicht om online te reserveren. Je kunt weer op de bonnefooi komen en (als er plek is) boeken bij de zuil. Wil je zeker zijn van een plek, dan kan je natuurlijk gewoon reserveren via de website.

Is de vuurhut open?

Nee, vanwege coronamaatregelen zijn de vuurhutten gesloten. Tijdens winterkamperen mag je wel op je kampeerplek stoken.

Natuurkampeerterreinen

Is een natuurkampeerterrein anders dan een camping?

Een natuurkampeerterrein is een kampeerterrein midden in de natuur. Ze zijn vaak kleinschalig maar hebben ruime plekken. Verder zijn natuurkampeerterreinen ideaal voor mensen die rust zoeken: geen drukke speeltuinen, geen auto's op het terrein, geen radio's en om 22.00 uur moet het stil zijn. 

Wat is een trekkersplek en kan ik deze vooraf reserveren?

De trekkersplekken kunnen vooraf niet gereserveerd worden. Deze plekken zijn alleen bedoeld voor gasten die te voet of per fiets komen. Je mag met maximaal 6 personen in trekkerstentjes op een trekkersplek verblijven, voor een maximale verblijfsduur van 3 nachten.

Waarom heb ik het Groene Boekje (kampeerkaart) nodig?

Staatsbosbeheer is aangesloten bij Stichting De Groene Koepel, voorheen Stichting Natuurkampeerterreinen. Dit is een organisatie die zich inzet voor het behouden van en uitbreiden van het aantal natuurkampeerterreinen. Deze terreinen onderscheiden zich van andere typen kampeerterreinen door het toepassen van eigen kwaliteitseisen (richtlijnen) die een relatie hebben met de waarde van natuur, landschap en duurzaam beheer. Je mag alleen op natuurkampeerterreinen overnachten als je het Groene Boekje (kampeerkaart) hebt. Deze kan je bijboeken bij je reservering. Meer informatie over deze stichting vind je op de website van De Groene Koepel.

Reserveren

Is er een minimum verblijf?

Het minimum verblijf is 1 nacht. Bij een vroegboeking (aan het begin van een nieuw seizoen) is het voor een aantal terreinen (op de waddeneilanden en zeeland) verplicht om minimaal 5 nachten te reserveren, later in het seizoen zal deze restrictie mogelijk vervallen.

Hoeveel nachten mag ik blijven?

Op een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer mag je maximaal 28 nachten verblijven. Je moet van te voren reserveren. Eventueel verlengen van je verblijf kan ook op het terrein (via de zuil). 

Met hoeveel personen mag ik op een plek staan en met hoeveel kampeermiddelen?

Wanneer je groep uit hetzelfde huishouden bestaat mag je samen op 1 plek staan. Wil je met een vriend komen dan mag dat maar dan moeten jullie wel allebei met een apart kampeermiddel komen en ieder een eigen plek reserveren.

 

Op een kampeerplek mag een hoofdkampeermiddel staan en een bijzettentje. Onder een hoofdkampeermiddel wordt een grote tent, vouwwagen, camper en caravan verstaan.

Is het mogelijk een pleknummer op een kampeerterrein te reserveren?

Ja, bij het vooraf reserveren vanaf de website kun je een pleknummer vastleggen. Voor een voorkeursboeking brengen wij €12,50 in rekening. Maak je niet de keuze voor een voorkeursplek dan zal het systeem je een plek toekennen. Bij aankomst op het terrein meld je je aan op de plek die je is toegewezen, of maak je de keuze voor een andere plek mits de beschikbaarheid dit toelaat.

Wat zijn de regels voor een privé sanitairplek?

Op de terreinen de Kijl en de Vlagberg kan je plekken boeken met privé sanitair. Hierbij mag je overnachten met alle type kampeermiddelen. Je hebt tijdens je verblijf een eigen (afsluitbare) ruimte ter beschikking met een toilet, wastafel en douche. De aankomst- en vertrekdagen zijn op maandagen en vrijdagen. Voor de kampeerplekken met privé sanitair geldt dan ook een minimale verblijfsduur van een weekend, mid-week, week of langer. 

Kan ik reserveren zonder bankpas?

Reserveringen die op de website zijn gedaan worden betaald met Ideal, Bankcontact(belgische gasten) of Sofort (diverse andere Europese Landen).

Buitenlandse gasten die geen gebruik kunnen maken van bovenstaande, ontvangen na een reservering een bevestiging/factuur, welke met een bankoverschrijving betaald kan worden. 

Aankomst

Mag mijn auto bij de tent of caravan staan?

Nee, op een natuurkampeerterrein staan de auto’s niet naast de tent of caravan, maar op de parkeerplaats. Op de dag van aankomst en vertrek mag de auto op de kampeerplek staan voor het uit- en inladen van je kampeerspullen.

Op het kampeerterrein

Elektriciteit op de terreinen

Op een groot deel van de terreinen is elektriciteit bij te boeken. Het is aan te raden om een lange elektriciteitskabel mee te nemen, 20-50 meter en een CEE stekker (3 polig) om deze aan te kunnen sluiten.

Mag ik barbecueën?

Op Nieuw Soerel, Drie, Zanderdennen, Groesbeek en de Cokse Heide mag je niet koken/barbecueën op kolen of briketten. Op de andere terreinen is het toegestaan, tenzij anders aangegeven op het terrein. Vanwege mogelijk natuurbrandrisico kan dit ieder moment veranderen. Als je mag barbecueën, dan gelden wel de volgende regels: 

 

  • Er moet voortdurend toezicht zijn van een meerderjarige recreant;
  • De barbecue moet minimaal 30 cm boven de grond staan en geen brandplekken op de grond veroorzaken;
  • De barbecue mag niet worden aangestoken met licht ontvlambare vloeistoffen als benzine, spiritus, petroleum e.d.;
  • In de nabijheid van de barbecue dient tenminste 20 liter water klaar te staan;
  • De barbecue dient alleen gebruikt te worden voor het bereiden van voedsel. Niet als stookplaats;
  • Na afloop moeten de nog smeulende resten met water worden uitgeblust en/of met een laag zand worden gedekt.

 

Mag ik een vuurtje maken op de kampeerplek?

Je mag alleen een vuurtje maken op de kampeerplek tijdens het winterkamperen: op de Veenkuil, de Vlagberg en Borger. Dit mag alleen als je de kampeerplek en het gras niet beschadigt. Het is niet toegestaan om het as in het bos achter te laten. Lees hier de tips

 

Op andere terreinen buiten het winterseizoen is iedereen van harte welkom om vuur te stoken in de vuurhut of vuurplaats. 

Is er WiFi?

Nee, op de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer is geen WiFi aanwezig

Waar kan ik mijn mobiele telefoon opladen?

Als je geen plek met stroom hebt gereserveerd, is er in het sanitairgebouw meestal wel een stopcontact. Daarnaast zijn er op sommige terreinen ook kluisjes waar je, je mobiele aparaten kunt opladen. Uiteraard is dit wel op eigen risico.

Is er toezicht?

In het hoogseizoen probeert de boswachter gemiddeld 1x per dag aanwezig te zijn. Hij of zij is ook telefonisch bereikbaar. Het nummer staat op het informatiepaneel.

Worden er activiteiten georganiseerd?

Dit verschilt per kampeerterrein. Kijk op het informatiepaneel of informeer bij de boswachter of het Buitencentrum van Staatsbosbeheer.

Op onze website staat per terrein een link naar het gebied en de activiteiten die je daar kunt vinden.

Is er bagagevervoer mogelijk?

Op de Waddeneilanden regelen nagenoeg alle fietsverhuurbedrijven ook het vervoer van bagage naar het kampeerterrein.