Corona

Is online reserveren nog steeds verplicht?

Nee, per 1 september is het niet meer verplicht om online te reserveren. Je kunt weer op de bonnefooi komen en (als er plek is) boeken bij de zuil. Wil je zeker zijn van een plek, dan kan je natuurlijk gewoon reserveren via de website.

Is de vuurhut open?

Ja, de gemeenschappelijke stookplekken mogen weer gebruikt worden. Daarnaast mag je tijdens winterkamperen op je kampeerplek stoken.

Natuurkampeerterreinen

Is een natuurkampeerterrein anders dan een camping?

Een natuurkampeerterrein is een kampeerterrein midden in de natuur. Ze zijn vaak kleinschalig maar hebben ruime plekken. Verder zijn natuurkampeerterreinen ideaal voor mensen die rust zoeken: geen drukke speeltuinen, geen auto's op het terrein, geen radio's en om 22.00 uur moet het stil zijn. 

Wat is een trekkersplek en kan ik deze vooraf reserveren?

De trekkersplekken kunnen vooraf niet gereserveerd worden. Deze plekken zijn alleen bedoeld voor gasten die te voet of per fiets komen. Je mag met maximaal 6 personen in trekkerstentjes op een trekkersplek verblijven, voor een maximale verblijfsduur van 3 nachten.

Waarom heb ik het Groene Boekje (kampeerkaart) nodig?

Staatsbosbeheer is aangesloten bij Stichting De Groene Koepel, voorheen Stichting Natuurkampeerterreinen. Dit is een organisatie die zich inzet voor het behouden van en uitbreiden van het aantal natuurkampeerterreinen. Deze terreinen onderscheiden zich van andere typen kampeerterreinen door het toepassen van eigen kwaliteitseisen (richtlijnen) die een relatie hebben met de waarde van natuur, landschap en duurzaam beheer. Je mag alleen op natuurkampeerterreinen overnachten als je het Groene Boekje (kampeerkaart) hebt. Deze kan je bijboeken bij je reservering. Meer informatie over deze stichting vind je op de website van De Groene Koepel.

Mag ik mijn hond meenemen?

Op de meeste van onze natuurkampeerterreinen zijn honden aangelijnd van harte welkom. Op deze terreinen heb je keuze uit plekken waar honden toegestaan zijn en plekken waar honden niet toegestaan zijn. Op deze manier kan iedereen van zijn vakantie genieten, zowel hondenbezitters als mensen die liever twee stapjes opzij doen als er een hond langs loopt. Het is op onze kampeerterreinen overigens niet toegestaan om op je kampeerplek een afrastering te maken waar je hond vrij kan lopen, bijvoorbeeld met een schapennet of een speciale hondenomheining. Zoek voor vertrek alvast op internet naar de dichtstbijzijnde losloopgebieden, zodat je hond daar z'n energie kwijt kan. Bekijk het overzicht van de kampeerterreinen waar je met je hond aangelijnd mag kamperen. 

Reserveren

Is er een minimum verblijf?

Het minimum verblijf is 1 nacht. Bij een vroegboeking (aan het begin van een nieuw seizoen) is het voor een aantal terreinen (op de waddeneilanden en Zeeland) verplicht om minimaal 5 nachten te reserveren, later in het seizoen zal deze restrictie mogelijk vervallen.

Hoeveel nachten mag ik blijven?

Op een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer mag je maximaal 28 nachten verblijven. Eventueel verlengen van je verblijf kan ook op het terrein (via de zuil). 

Kan ik met meerdere gezinnen of vrienden bij elkaar staan?

Het is natuurlijk hartstikke gezellig om met meerdere gezinnen of vrienden bij elkaar op het kampeerterrein te staan. Maar daar zijn onze natuurkampeerterreinen niet voor bedoeld. Ook niet tijdens populaire weekenden als Hemelvaart en Pinksteren. Wil je met meerdere gezinnen of vrienden bij elkaar staan, kijk dan bij onze groepskampeerterreinen

Welk kampeermiddel kies ik bij reserveren als ik een auto met daktent heb?

Onze kampeerterreinen liggen op de mooiste plekken in de natuur. Op sommige plekken op de terreinen hebben we de ondergrond verhard en op andere plekken niet. Onze tentplekken bijvoorbeeld zijn vaak niet verhard en zijn daarom niet geschikt om met een auto op te staan. Soms zijn de tentplekken zelfs niet bereikbaar met een auto. Als je met een auto met daktent wilt kamperen, kies dan bij het boeken van jouw vakantie voor 'camper' bij het selecteren van je kampeermiddel. Op deze manier weet je zeker dat je de plek kan bereiken en dat je onbezorgd kan genieten van je vakantie op een ondergrond die geschikt is voor jouw kampeermiddel.

Is het mogelijk een pleknummer op een kampeerterrein te reserveren?

Ja, bij het vooraf reserveren vanaf de website kun je een pleknummer vastleggen. Voor een voorkeursboeking brengen wij €12,50 in rekening. Maak je niet de keuze voor een voorkeursplek dan zal het systeem je een plek toekennen. Bij aankomst op het terrein meld je je aan op de plek die je is toegewezen, of maak je de keuze voor een andere plek mits de beschikbaarheid dit toelaat.

Wat zijn de regels voor een privé sanitairplek?

Op de terreinen de Kijl en de Vlagberg kan je plekken boeken met privé sanitair. Hierbij mag je overnachten met alle type kampeermiddelen. Je hebt tijdens je verblijf een eigen (afsluitbare) ruimte ter beschikking met een toilet, wastafel en douche. De aankomst- en vertrekdagen zijn op maandagen en vrijdagen. Voor de kampeerplekken met privé sanitair geldt dan ook een minimale verblijfsduur van een weekend, mid-week, week of langer. 

Kan ik reserveren zonder bankpas?

Reserveringen die op de website zijn gedaan worden betaald met Ideal, Bankcontact(belgische gasten) of Sofort (diverse andere Europese Landen).

Buitenlandse gasten die geen gebruik kunnen maken van bovenstaande, ontvangen na een reservering een bevestiging/factuur, welke met een bankoverschrijving betaald kan worden. 

Aankomst

Mag mijn auto bij de tent of caravan staan?

Nee, op een natuurkampeerterrein staan de auto’s niet naast de tent of caravan, maar op de parkeerplaats. Op de dag van aankomst en vertrek mag de auto op de kampeerplek staan voor het uit- en inladen van je kampeerspullen.

Op het kampeerterrein

Elektriciteit op de terreinen

Op een groot deel van de terreinen is elektriciteit bij te boeken. Het is aan te raden om een lange elektriciteitskabel mee te nemen, 20-50 meter en een CEE stekker (3 polig) om deze aan te kunnen sluiten.

Mag ik barbecueën?

Op Nieuw Soerel, Drie, Zanderdennen, Groesbeek en de Cokse Heide mag je niet koken/barbecueën op kolen of briketten. Op de andere terreinen is het toegestaan, tenzij anders aangegeven op het terrein. Vanwege mogelijk natuurbrandrisico kan dit ieder moment veranderen. Als je mag barbecueën, dan gelden de volgende regels: 

 

  • Er moet toezicht zijn van een meerderjarige;
  • De barbecue moet minimaal 30 cm boven de grond staan en geen brandplekken op de grond veroorzaken;
  • Gebruik geen licht ontvlambare vloeistoffen bij het aansteken van de barbecue, zoals benzine, spiritus, petroleum e.d.;
  • Zorg dat er een emmer water in de buurt van de barbecue staat;
  • Je mag de barbecue alleen gebruiken voor het bereiden van voedsel, niet als stookplaats;
  • Blus na afloop de nog smeulende resten met water.

 

Mag ik een vuurtje maken op de kampeerplek?

Je mag alleen een vuurtje maken op de kampeerplek tijdens het winterkamperen: op de Veenkuil, de Vlagberg en Borger. Dit mag alleen als je de kampeerplek en het gras niet beschadigt. Het is niet toegestaan om het as in het bos achter te laten. Lees hier de tips

 

Op andere terreinen buiten het winterseizoen is iedereen van harte welkom om vuur te stoken in de vuurhut of vuurplaats. 

Is er WiFi?

Nee, op de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer is geen WiFi aanwezig

Waar kan ik mijn mobiele telefoon opladen?

Als je geen plek met stroom hebt gereserveerd, is er in het sanitairgebouw meestal wel een stopcontact. Daarnaast zijn er op sommige terreinen ook kluisjes waar je, je mobiele aparaten kunt opladen. Uiteraard is dit wel op eigen risico.

Is er toezicht?

In het hoogseizoen probeert de boswachter gemiddeld 1x per dag aanwezig te zijn. Hij of zij is ook telefonisch bereikbaar. Het nummer staat op het informatiepaneel.

Worden er activiteiten georganiseerd?

Dit verschilt per kampeerterrein. Kijk op het informatiepaneel of informeer bij de boswachter of het Buitencentrum van Staatsbosbeheer.

Op onze website staat per terrein een link naar het gebied en de activiteiten die je daar kunt vinden.

Is er bagagevervoer mogelijk?

Op de Waddeneilanden regelen nagenoeg alle fietsverhuurbedrijven ook het vervoer van bagage naar het kampeerterrein.