Logeren bij de Boswachter parkterrein
Logeren bij de Boswachter parkterrein

Met een app de natuur in

Maak je verblijf op het kampeerterrein nog leuker door natuur-apps te gebruiken

Apps in de natuur

De natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer staan op de mooiste plekken middenin de natuur. In de bossen, langs de heide en tussen de duinen. Als je even stil bent en stil staat, dan zie en hoor je van alles. Sommige vogelaars kunnen alle deuntjes in het bos onderscheiden en weten welke roep van welke vogel is. En boswachters kennen veel bomen en planten. Maar wat als jij geen vogelaar bent of de boswachter niet in de buurt is? Gelukkig zijn er inmiddels apps die je kunnen helpen als je wilt weten wat je ziet en wat je hoort in de natuur.

Lies - Lies-Terschelling - Sfeerbeelden-2153

ObsIdentify

Het identificeren van soorten noem je met een duur woord ‘determineren’. De app ObsIdentify maakt het determineren wel heel erg makkelijk. Je kan met de app een foto maken van bijv. een plant die je tijdens een wandeling tegenkomt. Of, als je even geen bereik hebt, kan je de app later gebruiken en een foto uit je galerij gebruiken. Vervolgens vertelt ObsIdentify welke soort de app denkt dat er op de foto staat. Niet alleen leuk, maar ook nuttig: de foto’s worden verzamelend op waarneming.nl en dragen zo bij aan kennis van de natuur.

Naar de app: Android | iOS

16649-Vink@Bert-Ooms

BirdNET

Het team dat de app BirdNET heeft ontwikkelt bestaat uit biologen en ingenieurs. Met de app kan je vogelgeluiden opnemen en vertelt de app welke vogel je hoort. Bij het openen van BirdNET begint de app meteen met het opnemen van geluid. Door met je vinger over de geluidsgrafiek te bewegen selecteer je het fragment dat je door de app wilt laten analyseren. Vervolgens druk je op ‘Analyseer’ en de app vertelt je welke vogel je hoort. Met woorden als ‘hoogst onzeker’, ‘waarschijnlijk’ en ‘vrijwel zeker’ geeft BirdNET aan hoe betrouwbaar het antwoord is.

Naar de app: Android | iOS

PerfectEarthAnimals

Perfect Earth Animals

De app Perfect Earth Animals is een app voor kinderen, je kan het vergelijken met Pokémon Go! Het helpt je niet met het determineren van soorten die je ziet, maar het leert je kind wel over welke dieren je in de natuur tegen kan komen. Al lopend verzamel je in de app zoveel mogelijk dierenkaarten. Voor iedere kilometer die je aflegt tijdens een wandeling verdien je een nieuwe informatieve dierenkaart. En in verschillende natuurgebieden kan je onderweg extra dierenkaarten vinden!

Naar de app: Android | iOS

Uiteraard zijn er voor- en tegenstanders over kinderen met een app het bos in te sturen. Staatsbosbeheer schreef er dit achtergrondartikel over.